Motorcykelförsäkringar

Man kan spara mycket pengar genom att jämföra priser, oavsett om man ska köpa varor eller tjänster. Ofta är det så att om det finns ett stort utbud finns det också stora prisskillnader. Och med stora prisskillnader är det större chans att göra stora vinster på att göra en ordentlig jämförelse. Så det är inte bara när du ska köpa ny dator eller kamera som du ska titta på priserna hos olika återförsäljare. Du kan, till exempel, tjäna många sköna slantar på att jämföra och välja rätt motorcykelförsäkring. Men, när det gäller försäkringar kan du inte bara titta på priserna, eftersom det inte finns samma innehåll i alla försäkringar.

för din mc behöver du också ha en motorcykelförsäkring

Har du köpt motorcykel måste du förstås i första hand teckna en trafikförsäkring, eftersom du är skyldig att ha en sån.  Men, för att ha ett fullgott skydd för din mc behöver du också ha en motorcykelförsäkring. Många tror att trafik- och motorcykelförsäkringar är samma sak, men det stämmer inte. Alla fordonsägare måste, enligt lag, ha en trafikförsäkring, oavsett om motorcykeln eller bilen är i körbart skick eller ej. För att slippa betala en trafikförsäkring måste du ställa av din mc, eller avregistrera den, men du får du ju inte köra den av den anledningen.  Trafikförsäkringen är till skydd för dina medtrafikanter, och tack vare att alla som har en motorcykel, bil eller annat fordon, måste ha en trafikförsäkring ska alla kunna hållas skadeslösa om olyckan är framme. Men, du vill förmodligen ha ett mer omfattande försäkringsskydd för din motorcykel, så att du kan få hjälp och ersättning om något oförutsett inträffar.

Vilken försäkring du ska välja på din motorcykel

Då tecknar du en motorcykelförsäkring. Precis som när det gäller bilförsäkringar erbjuder de flesta försäkringsbolag två olika nivåer; hel- och halvförsäkring. Man kan lätt tro att detta handlar om en försäkring som täcker allt och en som ger hälften av detta skydd, men så är det faktiskt inte. Halvförsäkringen liknar i väldigt mycket en helförsäkring, men har inget vagnskadeskydd som helförsäkringen har. Vilken försäkring du ska välja på din motorcykel är förstås en personlig fråga. Det beror helt enkelt på hur omfattande försäkringsskydd du vill ha. Har du en ny fin motorcykel tecknar du nog en helförsäkring för att vara skyddad vid de flesta situationer. Många som har en äldre cykel, som kanske inte är värd så mycket, väljer en halvförsäkring, eftersom man räknar med att man inte kommer att få så stor ersättning för cykeln om något händer. Ibland nöjer man sig helt enkelt med den obligatoriska trafikförsäkringen och står själv för eventuella kostnader om olyckan skulle vara framme.

Att välja motorcykelförsäkringar

Men, det finns vissa delar i en motorcykelförsäkring som kan vara bra att ha även om inte cykeln är så värdefull, och det är bland annat räddning och rättskydd. Rättsskyddet gäller för övrigt inte bara vid olyckor, utan du kan också få hjälp med advokat och rättegångskostnader i tvister som uppstår vid köp, försäljning eller reparation av motorcykeln. Det kan alltså vara värt att teckna en motorcykelförsäkring även om du har en äldre motorcykel.