Mikrolån

Bör mikrolån anses vara en möjlighet eller en risk?

Låneformen mikrolån är mycket omdebatterad, och vissa tycker att detta är en otroligt bra låneform som för med sig många möjligheter, medan andra tycker att dessa lån är mer riskfyllda än andra. Vi kan inte tala om för dig vad du ska tycka om dessa lån, men vad vi kan hjälpa dig med är att försöka bidra med en mer nyanserad bild. Vi tycker nämligen inte att mikrolån är rakt av dåliga, eller rakt av bra, utan istället något mitt emellan. Detta säger vi eftersom mikrolån har både bra och dåliga sidor, exempelvis:

Det som är bra:

  • Att det går snabbt att få ett snabblån, därav namnet, så klart.
  • Att även personer med lite sämre kreditvärdighet av något slag, t.ex. de som har betalningsanmärkningar, kan ta dessa lån. Detta är bra eftersom många av dessa personer annars inte hade haft några lånealternativ alls, men tack vare att mikrolån finns har de alltså ett lån som de kan få åtminstone.
  • Att konkurrensen på lånemarknaden de långivare emellan som erbjuder dessa lån är mycket stor. Därför har priserna pressats väldigt mycket på senare år, och man kan numera hitta mikrolån att ta, till relativt bra priser.
  • Att man till och med kan ta dessa lån helt gratis, återigen för att konkurrensen är så stor långivarna emellan. Visserligen gäller då särskilda villkor för lånet, men har man inga problem med dessa, kan ett gratis mikrolån vara en mycket förmånlig affär.

Det som är dåligt:

  • Att det kanske är för lätt att få och ansöka om dessa lån, vilket kan leda till oansvarig kreditgivning och ett kredittagande som inte är helt nödvändigt. För att undvika att hamna i denna situation är det dock viktigt att man själv tar ett personligt ansvar och frågar sig själv om man verkligen kan hantera ett mikrolån eller inte innan man ansöker om det.
  • Att dessa lån, om man bara tittar på den effektiva årsräntan på dem, verkar dyrare än vissa andra lån, framför allt betydligt större lån. Folk glömmer dock att man inte har ett mikrolån alls lika länge som ett större lån. I regel ligger ju återbetalningstiderna på mikrolån på en månad eller två, och max. tiden som man har på sig att betala tillbaka ett mikrolån brukar vara 3 månader. Man betalar därför aldrig ränta under flera år framöver för ett mikrolån som man gör för större lån man tar, och den totala räntekostnaden blir därför i regel inte så hög.