Bilförsäkring

Bilförsäkring för importerad bil – Detta bör du veta om detta

Förr var det relativt få som direktimporterade sina bilar, men så är det inte längre, av flera skäl. För det första är allt fler idag medvetna om att det faktiskt finns rejält med pengar att spara på att direktimportera en bil istället för att köpa den i Sverige, och för det andra är det allt vanligare att folk vill ha en bil som av ett eller annat skäl inte ens säljs i Europa, och då är det givetvis så att man vänder sig till ett land där bilen går att köpa istället. Vanligast är det att köpa bil i Tyskland eller Polen idag, men även i andra EU-länder som t.ex Italien, men det finns även de som t.ex. importerar en gammal amerikansk klassisk bil till Sverige från USA.

bilförsäkring i Sverige

Oavsett varifrån och varför man importerar sin bil är det dock väldigt viktigt att försäkra den bil man importerar. Det är ju trots allt lag på att man måste ha en bilförsäkring i Sverige om man har en bil, och importbilar är inte undantagna från denna regel.

Bilförsäkring

tecknat denna tillfälliga bilförsäkring

För att skaffa en bilförsäkring till en importbil börjar man med att skaffa en tillfällig bilförsäkring under 30 dagar. Detta erbjuds av flera olika försäkringsbolag och när man gör det kan man välja mellan samma typer av bilförsäkringar som annars, dvs. trafikförsäkringar, halvförsäkringar och helförsäkringar. Detta måste göras inom en vecka efter att du tagit in bilen i landet. När man väl tecknat denna tillfälliga bilförsäkring är bilen registrerad i Sverige, men man kan endast ha denna försäkring under de första 30 dagarna. Den tillfälliga bilförsäkringen kan inte förlängas, så när dessa 30 dagarna är över, måste du teckna en vanlig bilförsäkring till din importbil. När du gör detta kan du välja mellan precis samma bilförsäkringar som andra, det har då ingen betydelse att du direktimporterat bilen.